Gebelik öncesi bir takım metabolik, kalıtsal ve kronik hastalıkların önceden belirlenerek müdahale edilmesi ve sonrası gebeliğin daha uygun şartlarda takip edilmesi amacıyla gebelik öncesi danışmanlık yapılmaktadır.
Yapılan danışmanlık ile gebelik komplikasyonları ve konjential anomaliler önlenebilir. Gebelik öncesi danışmanlıkta, aşağıda yer alan konular muhakkak gözden geçirilmelidir.
İlk olarak kişinin özgeçmişi incelenmektedir. Bunlar, daha önce düşük yapıp yapmadığı, geçirmiş olduğu enfeksiyon hastalıkları, troid hastalıkları gibi otoimmün bir hastalığın varlığı, uterusun şekil bozukluğu en ince ayrıntısına kadar araştırılmalıdır.
Adet düzeninin sorulması da son derece önem arz etmektedir. İnsüline bağlı diabet olan veya otoimmün bir hastalığı olan bayanlar daha önce uygun tedavi aldıkları takdirde bebeklerinde konjenital anomali olasılığı azalarak gebeliği terme kadar devam ettirebilirler.
Daha sonra kişinin soy geçmişi, özellikle çiftlere taşıyıcılık taraması yapılması önem arz etmektedir. Bu konuda özellikle beta-thalasemi, alfa-thalasemi, orak hücreli anemi ve kistik fibrozis tarama tesleri yapılmalıdır.
Soy geçmişine göre ailede Frajil X ve Doqn sendromu gibi risk faktörleri mevcut ise genetik danışmanlık hizmetlerine yönlendirilmelidir.
Son olarak ta, enfeksiyon hastalıklarının taraması yapılmalıdır.
Gebelik öncesi, kızamıkçık ( rubella ) tarama testi yapılarak, rubellanın neden olduğu konjenital rubella sendromu adı verilen çok sayıda fetal anomaliler ile seyreden hastalık önlenebilir. Önceden kızamıkçık geçirmemiş ve bağışıklığı olmayanlara kızamıkçık aşısı yapılmaktadır.
Kişiye üç ay gebe kalmaması önerilerek kızamıkçık aşısının yapılması ve doğum kontrol yöntemi sağlanarak gebeliği önlenmelidir.
Kişiye HBV yani Hepatit B virüsü taraması mutlak surette yapılmalıdır. HBV için doğal bağışıklığı tespit edilemeyenlere hepatit aşısı yapılmalıdır. HBV ile enfekte olan gebelerin çocuklarında kronik HBV taşıyıcı olma ihtimali oldukça yüksektir.
Ailesinde ve kendisinde tüberküloz geçmişi olup olmadığı sorulmalı, risk taşıyan başta kendisi olmak üzere bayanlara tarama testi yapılmalıdır.
Sağlık çalışanları ve bebek bakıclarına CMV (Sitamegalovirus) testi tavsiye edilmektedir. CMV enfeksiyonu daha önce geçirilse bile bağışıklık sağlamaz.
HIV: AIDS taraması isteğe bağlı şekilde her kadına uygulanmalıdır. Sifiliz, gonore, klamidya taraması yapılmalıdır.